In 1906 waren de arbeiderswoningen in de Zebrastraat, opgetrokken rond een ovalen middenplein, een prachtig voorbeeld van innovatieve architectuur. Helaas, door een gebrek aan investeringen was de site tegen de jaren '90 helemaal verwaarloosd en in verval. Het tij zou snel keren: in 2003 kon de Stichting Liedts-Meesen de gebouwen aankopen en beginnen aan het eerherstel van ‘De Cirk’. Van bij de renovatie werd er consequent voor gekozen om drie belangrijke maatschappelijke activiteiten samen te brengen onder één dak: het werden de drie "pijlers" waarop het project Zebrastraat zou groeien.
Om te beginnen werd de oorspronkelijke woonfunctie behouden: de pijler WONEN omvat vandaag nog altijd 72 appartementen in de gebouwen rond het middenplein. Het gaat om woningen die te huur zijn voor eerder korte periodes vanaf drie maanden. Dit zorgt voor een speciale bewonersmix. Daarnaast werden ook enkele appartementen gemeubeld om te huur te stellen als gastenkamers voor bezoekers die slechts enkele dagen of weken blijven.
Ten tweede werd er een omvangrijke economische activiteit uitgebouwd: onder de pijler ZALEN EN EVENTS verhuurt de Zebrastraat vijf volledig uitgeruste seminariezalen voor universitaire congressen, studiedagen en directiemeetings. Deze zalen geven uit op een centrale lounge met bar, salon, restaurantruimte en een volledig uitgeruste keuken. Alle catering is dus mogelijk, van eenvoudige koffiebreaks tot gesofisticeerde diners. Daarnaast staat het team van de Zebrastraat ook in voor de totaalorganisatie van complexe events zoals productpresentaties, personeelsfeesten en beurzen in het tentoonstellingsgebouw of in de tent op het middenplein.
Waar de eerste twee pijlers op een economisch verantwoorde manier worden gemanaged, is dit voor de pijler CULTUUR van geen tel. Niet alleen stelt de Zebrastraat haar infrastructuur kosteloos ter beschikking voor tentoonstellingen, concerten, debatten, filmvoorstellingen en try-outs om zo een forum te geven aan jonge kunstenaars en experimentele stromingen. De Zebrastraat investeert ook actief in de organisatie van eigen tentoonstellingen en culturele evenementen, waarvan de biënnale update, met haar tweejaarlijkse "update_" van de nieuwste ontwikkelingen in de ‘technological art', wellicht het bekendste voorbeeld is. Het is op zich niet zo moeilijk om drie verschillende activiteiten onder één dak samen te brengen. De eigenlijke en voortdurende uitdaging zit hem in de kruisbestuiving: pas wanneer de drie pijlers elkaar ontmoeten, in elkaar vermengen en – zo nu en dan – ook eens botsen, ontstaat er echte meerwaarde. Het is daarom dat het initiatief Zebrapoint werd opgericht: elke donderdagavond komen bewoners, kunstenaars en seminariedeelnemers samen in onze bar ter gelegenheid van vernissages, concerten, debatten en een gezellige babbel.
In 2013 werd ‘De Cirk’ uitgebreid met de nieuwbouw New Zebra. Ook binnen deze muren worden de drie pijlers gecombineerd. Er zijn 36 appartementen en studio’s, een grote conferentiezaal met bar, en het huisrestaurant Jour de Fête in gevestigd. Daarnaast werd de Zebrastraat-site uitgebreid met een ondergrondse parking voor 98 auto’s, een atrium en een derde bar. Verspreid over de gehele site zijn er bovendien meer dan 25 kunstwerken uit de vaste collectie te zien.
In november 2018 opende aan het atrium van New Zebra het wooncomplex The Elephant met 14 studio’s en appartementen.